Hoe zet ik een bestand om van RGB naar CMYK in Photoshop?

In de volgende video laat Koen je zien hoe je jouw Adobe Photoshop-bestand eenvoudig omzet van RGB (schermkleuren) naar CMYK (drukkleuren). Daarnaast laat hij je direct zien hoe je zorgt dat de inktbezetting correct staat ingesteld, aangezien dit vaak verkeerd ingevuld staat bij gebruik van RGB afbeeldingen.

Aangezien het kleurbereik van RGB afbeeldingen vaak groter is dan wat een drukpers kan behalen is omzetten noodzakelijk. Hierdoor kun je echter wel een iets fletser resultaat krijgen.

RGB afbeeldingen hebben daarnaast vaak een inktbezetting die hoger is dan de aanbevolen 280%, waardoor vlekken kunnen ontstaan.

We kunnen dit controleren en aanpassen door te klikken op bewerken en dan kleurinstellingen.

1. Kies vervolgens bij Werkruimte voor CMYK en selecteer aangepast CMYK.
  2. Wijzig inktkleuren nu naar ‘eurostandard coated’ en puntverbreding naar 15% zodat je inktverdeling er mooi dekkend uit komt te zien op het drukwerk.
  3. Pas bij kleurscheidingsopties nu de limiet voor zwarte inkt in op 100% en de totale inktlimiet op 280%.
  4. Ga nu naar beeld, modus en selecteer CMYK.
  5. De afbeelding is nu omgezet naar de juiste kleurinstellingen.

Lees ook: