Hoe exporteer ik een PDF uit mijn ontwerpprogramma?

Indesign

Open je bestand en kies voor ‘Exporteren’. Geef je bestand een titel en kies voor ‘Bewaar’.  Een nieuw venster wordt geopend. Kies hier voor de volgende instellingen:

Bij ‘Voorinstelling Adobe PDF’ kies je voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’.

Vervolgens vink je bij ‘Pagina’s’ de optie ‘Alles’ aan.

Ga in het linkermenu naar ‘Tekens en Aflooptekens’. Hier vink je niets aan. Wanneer je gebruik maakt van onze werktekeningen, dan zijn is de afloop correct ingesteld bij het aanmaken van jouw document. In dit geval kun je ‘Afloopinstellingen van document gebruiken’ aanvinken.

Ga in het linkermenu naar ‘Kleur’. Wanneer je drukwerk full-color drukwerk is (CMYK), kies je voor de optie ‘Omzetten in doel’. Wanneer je PMS drukwerk wilt bestellen, kies je voor de optie ‘Omzetten in doel (nummers behouden)’. Bij ‘Doel’ kies je voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

Hierna exporteer je je PDF. Het kan voorkomen dat sommige fonts niet ingesloten of omgezet kunnen worden in het printproces vanwege licentiebeperkingen. In dit geval kun je de betreffende tekst selecteren en via ‘Tekst’ > ‘Contouren maken’ de tekst omzetten naar lettercontouren. De tekst is dan omgezet naar een vorm en niet meer te wijzigen.

Illustrator

In Illustator gaat het exporteren van een PDF iets sneller. Nadat je het bestand hebt geopend, kies je voor ‘Exporteren’. Je kunt dezelfde instellingen als bij inDesign gebruiken.

Photoshop

In Photoshop kies je eerst voor Bestand > Opslaan als > Indeling: Photoshop PDF. Je hebt hier wat minder geavanceerde mogelijkheden dan in Illustrator en inDesign. Kies voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’ bij uitvoer voor conversie “Omzetten in doel” en bij ‘Doel’ voor ‘Tijdelijk CMYK – Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)’.