Waarom vragen jullie om de bestanden in CMYK?

Wij vragen je om jouw bestanden aan te leveren in CMYK kleuren. Het verschil tussen RGB en CMYK zit in het kleurenbereik. Bij RGB kunnen hele felle kleuren worden behaald wat niet mogelijk is bij full color drukwerk. Heb je dus een ontwerp met een felle gifgroene kleur erin verwerkt, dan is de kans groot dat deze kleur veel minder fel (fletser) zal uitkomen. Hier geld dus: wat je op jouw scherm ziet, is niet wat je uiteindelijk ook zult krijgen. Hou hier rekening mee.

Heb je jouw artwork alleen beschikbaar in RGB kleurenschema? Dan heb je twee opties:

1. Je kunt de afbeelding zelf omzetten naar CMYK. Dit kan je o.a. doen met programma Adobe Photoshop. Ga in het menu naar: Image > Mode > CMYK.
  2. Je kunt er ook voor kiezen om het bestand toch bij ons aanleveren in RGB. Wij zorgen er dan voor dat het bestand tijdens de bestandscontrole wordt omgezet naar CMYK.

Het nadeel van de tweede optie is dat er licht kleurverschil zal zijn tussen het bestand dat jij hebt aangeleverd bij ons en wat we naar de printer sturen. Het kleurverschil kan je mogelijk al zien in je drukproef, maar het echte resultaat zal je pas zien als je het drukwerk thuis ontvang.

Hoe werkt een CMYK printer?

Een CMYK-printer maakt gebruik van licht-absorberende cyaan, magenta en gele inkt, waarvan de kleuren worden gemengd met behulp van dithering, rasters, of een andere optische techniek. CMYK-printers leggen de kleuren op het drukwerk, waardoor als het ware het reflecterende licht wegvalt. Met als gevolg dat de kleuren op print anders uitvallen dan op een computermonitor. Daarom accepteren drukkerijen geen RGB kleuren en willen zij dat jij het in CMYK aanlevert. Dit maakt de kans kleiner dat jij uiteindelijk teleurgesteld bent over de kleurverschillen tussen wat jij verwacht en het uiteindelijke resultaat.